Skip to content

De Keiebijter

Keiebijters, keiebijterinnekes

Dizze keier is het een voorwoord in un bukske dè allein digitaal verskijnt. Den Hellemonder is ondertussen allang digitaal vaardig, den Hellmonder is sowieso hil vaardig. Nun digitale Keiebijter, die beston nog nie. Nauw, dan vinge wai die gewoon oit!

We moeten efkes pas op de plats maken tot dè we wir mi zun allen noar boiten magge, of noar binnen trouwens ok. Ut is wel un hil bijzonder joar en zoas Butske onlangs nog zee “wan zeunt.!”. Carnaval en afstand hauwe, dè verdraagt mekaar nie zo. We komme hil gèr bai mekaar en mi wa bier op ok dichterbai. Di joar zal ut nie kennen. Dus as ut nie ken zoas het moet, dan moet ut mar zoas het ken.

De Keiebijters houwe jallie wel werrum veur ut fist dètter wir oit zal komme. Op onze websait kèndu genieten van beelden van veurige keier, ge zaalt zien dè wai ut toen ok al goewd vierden. We stèken mekaar een hart onder de riem en kleuren de stad vanuit thois.

Keiebijters, keiebijterinnekes, blie gezond en zurrig goewd veur mekaar. Dan zalde zien dè we de volgende keier nog intenser genieten en zegge “Máárrr.. wa fijn.!”

Peter Adriaans
Voorzitter Keiebijters Stichting Helmond

Wij danken al onze adverteerders van voorgaande jaren voor hun steun.
Dank aan alle sponsoren (kasseien/bricks) voor het jaarlijks mogelijk maken van het carnaval in Keiestad!

Kei

De kei staat dit jaar boven de grond

De kei is hèt carnavalssymbool van Helmond. Op carnavalszaterdag wordt de grote kei op een overvol Mizunallenplein uit de grond gehaald en is carnaval officieel gestart. Maar aan alle leuke dingen komt een eind, zo ook aan carnaval. Na 4 dagen carnaval begraven we de kei op dinsdag om 23.11 uur en moeten we weer een jaar wachten. We hadden vorig jaar nooit kunnen bedenken dat carnaval 2021 over zou worden geslagen. Het mi zun allen vieren van carnaval misschien wel, maar carnaval is het! En dat betekent dat de kei boven de grond staat van 13 tot en met 16 februari. Hoe, waar of wanneer houden we geheim, want het laatste dat we willen is dat het opgraven van onze trots mensen op de been brengt. Je zult ‘m in ieder geval ergens gaan ontdekken. 

Prins Briek XLVII

“Mijn grootste wens was om maar één jaar Briek te zijn.”

Voor een carnavalsliefhebber lijkt dit een vreemde uitspraak, maar het liefst was Broos Swinkels geen twee jaar op rij prins Briek geweest: ‘Het betekent eigenlijk dat er geen carnaval wordt gevierd en het is ook de kracht van het feest dat er ieder jaar iemand anders verkozen wordt.’

Eén van de bijzondere momenten afgelopen jaar was een hoogte- en dieptepunt tegelijk. Ook toen werd er iets (deels) afgelast: de optocht. ‘Het regende ontzettend hard en dat ik toen toch door Helmonds Muziek Corps werd begeleid was echt een grote verrassing. Ik wist van niets en was bang dat we een beetje verloren zouden lopen. Als er dan toch een muziekkorps voor je uitloopt, dan is dat heel erg mooi.’ Het publiek langs de kant werkte hartverwarmend al haalde Briek XLVII op de terugweg alsnog een nat pak door de harde tegenwind.

Het thuiscarnaval dat voor de deur staat, kan de voormalige hoogheid niet meteen bekoren: ‘Het past totaal niet bij de aard van het feest, carnaval is toch samen zijn. Je mist de voorpret: een wagen bouwen, het bedenken en maken van een carnavalsoutfit, de kletsavonden. Dat mis je, maar het is even helaas niet anders.’’ Hij vertrouwt er echter op dat mensen creatief genoeg zullen zijn om er iets van te maken en er genoeg spontane ideeën ontstaan om het alsnog te vieren.

Wat wenst Briek XLVII ons toe? ‘Ik wens dat ik geen drie jaar prins ben, maar vooral dat iedereen er het beste van maakt. Zorg dat je klaar bent voor 2022, want dan barst het feest weer los!’

Lees meer

Al jaren droomden Daan Spoormakers en Broos Swinkels ervan om ooit bovenop de optochtwagen van de Kiezelkeikes te staan. Helaas gaat het mooiste feest van het jaar niet door, maar natuurlijk verdienen deze heren een podium in de Keiebijter!

Daan Spoormakers

(12) hockeyt net als Broos bij HCH, maar dan in de D1. Naast zijn schoolcarrière in groep 8 op de Wilhelminaschool, slaat hij ook graag een nummer op zijn drumstel.

Zijn loopbaan bij de Keiebijters begon als prinsengarde in 2017. Zijn zus Fleur (15) heeft daar altijd gedanst als huppeldepupke. Het carnaval zit ze allebei in het bloed. Niet zo gek met een oud-Briek als vader. Vader Stephan Spoormakers was Briek XXX en is nu nog steeds actief bij de commissie Jeugd. Van jongs af aan heeft Daan geleerd om het kenmerkende Keiebijters-vingertje te hanteren, maar het feest vieren zit echt in zijn eigen bloed. Het overal gezellig maken is voor hem een automatisme.

Het allerleukste aan carnaval vindt Daan dan ook het feesten. ‘Met zijn allen overal naartoe en dan helemaal losgaan! Ik had daar ook echt veel zin in, want dit jaar zou nog vetter zijn dan vorig jaar.’ Vorig jaar trok Daan veel op met de veren en Jan d’n Bok en zij voorspelden een heel mooi carnavalsjaar dit jaar. ‘Ik kon ook echt bijna niet meer wachten op dit jaar!’ ‘De optocht is heel leuk, maar zeker ook de bekendmaking van Prins Briekske, want dan zijn ook altijd leuke jeugdactiviteiten om te doen.’

Daan baalde eerst heel erg van het thuiscarnaval dit jaar: ‘Het was het laatste jaar bij de Kiezelkeikes en samen met Broos en alle anderen zou ik lekker carnaval gaan vieren. Heel jammer dat we nu niet samen kunnen feesten, maar het is niet anders.’ Daans wens voor de lezer? ‘Iedereen moet thuis plezier maken en feesten met het gezin en volgend jaar komt het dan wel weer goed.’

Broos Swinkels

Is 11 jaar en zit – samen met Daan- in groep acht van de Wilhelminaschool. Hij hockeyt bij HCH in de D1, houdt van voetballen, gamen, skiën, maar vooral van carnaval vieren.

Dat carnaval vieren is er met de paplepel in gegoten; Broos zit al zo lang bij de Kiezelkeikes dat hij eigenlijk niet meer precies weet vanaf wanneer. Ook zus Eva (14) is voor de Keiebijters geen onbekende. Zij sleepte -samen met Jasmijn Rijf- als eerste kinderen d’n Oitskieter in de wacht tijdens de kinderoptocht in 2017.

‘Alles is eigenlijk het allerleukste aan carnaval vieren’, aldus Broos. ‘Het samen op stap gaan met alle Kiezelkeikes, het traditionele bezoekje aan de oliebollenkraam, maar ook de optocht is heel erg leuk.’

De optocht is ook hetgeen waar Broos zich het meest op verheugde: ‘Bovenop de wagen staan, snoep gooien en al het publiek langs de kant!’

Of hij al wijze carnavalslessen heeft geleerd van zijn vader (Briek XLVII)? Op het podium staan bij de prinsbekendmaking was heel erg spannend, maar wat Broos vooral heeft meegekregen is dat het samen vieren van carnaval het allermooist is.

Hij wenst iedereen dan ook een fijne thuiscarnaval. Verkleed de polonaise lopen gaat Broos wat te ver en voor een pilsje moet hij nog wat jaren geduld hebben, maar huize Swinkels wordt van top tot teen versierd!

Wil jij ook een keer de steek van prins Briek dragen? Ga dan snel naar onze Keiebijters-instagram en klik op de highlight ‘Briekfilter’!

Lees meer

Het Keiebijters Kletsverhaal

Dit jaar geen Keiebijters Kletstoernooi…  Máárr.. wan zeunt.!

Een uniek jaar vraagt om een unieke editie en dit jaar presenteren we het Keiebijters Kletsverhaal! Máárr.. wa fijn.! Zonder publiek maar uiteraard met de humor die je gewend bent.

Vertellers Andy Marcelissen en Boy Jansen nemen je mee in 2 kolderieke verhalen verdeeld over 2 uitzendingen met maar liefst 16 kletsers en 2 amusementsgroepen.

Ben je benieuwd?

Ga dan op de stoelen en kijk naar het Keiebijters Kletsverhaal!

Lees meer

KEIJOLOGISCHE HOGESKOOL

Un tussenjoar, un joar d’r tussenoit

Un joar meier studietijd op de Keijologische Hogeskool

Bèèsten Booj, dorstige durlèèrsterkes en durlèèrders. Mi die woorden open ik naw al host 11 joar de zitting van de Keijologische Hogeskool. Host, zeg ik derbai, want wai hebben un tussenjoar ingelast. Ons eigen OMT hi gezeed, nie perbere, nie promoveren, gin nobelsprijs, gin joarrede. Un tussenjoar dus. Ut is wa studentjes ger doen as ze efkes nie weiter wille studeire, mar gewoon zujas ut unnen Hellemonder eige is, gewoon un joar niks willen doen. In un tussenjoar kèènde bevobbeld reizen. Mar ut innigste wa ge naw kèènt reize, is in ouwe kop. Mar doar kèènde wel zu wijd goan as ge zelluf weelt. Ik heb alvast un stukske gedaon en ik kan oe zeggen det skon waar. Ik ben op Java gewist, op Tenerife en in Los Angeles. Heen en terug in un paar uurkes. Gewoon goan slaopen en in oewe remsloap terecht komme. 

 

D’n uupper en de latste 11 perfessers in actie

Un joar zonder carnaval is un verlorre joar zoade kenne zegge. Un bietje wel, mar nie hullemol. Op vraidag 12 fibberewarie kèènde – op het youtubekanaal van de Keiebijters – wel kieke noar un kompilaasie van 11 joar Keijologie onder meen Uupperskap. Wai presentere 11 stukskes oit promosies of perbeersels, wa fragmenten oit joarredes en nobelsprijzen. Veul plezier. Blie gezond en vollegend joar hebben we un extra skonnen Keijologische zitting. 
D’n uupper Udo Holtappels

Lees meer

Briekenroaje

Geen hints, geen rebus en geen spannende ontknoping op het Kasteelplein. Daarom staken we het Hints- en Prinseroaje dit jaar in een nieuw jasje. Oud-Brieken blikten terug op hun carnavalsjaar en staken via social media verschillende Helmonders aan met nieuwe hints. Deze speurneuzen vielen al in de prijzen en stelen de show met hun Keiebijtersgadgets: Antal van Hoof, John Leenders, Henk van Gestel, Guus van Oeffel, Toini van der Klip.

Je kunt nog meedoen bij het raden van de laatste hint. Ga naar https://www.facebook.com/Keiebijters en maak kans op een te gek goodie-pakket!

Lees meer

Hil Helmond Zingt

Zing mee vanuit de huiskamer!

Zondag 2 februari 2020 trilde Zaal Traverse ouderwets op de grondvesten tijdens Hil Helmond Zingt. Harmonie Excelsior uit Gemert warmde samen met het koor Koskoier de zaal op. Voorzangers Bart Abels en Theo Smits deden daar nog een schepje bovenop. Voordat ‘One, two trio’ de zaal mocht vermaken bestormden ook diverse Helmondse carnavalskrakers het podium: Wai, Wiesdehnaw en De Knallers lieten het publiek de kelen smeren.

Gelegenheidsformatie de Crazy Piano Men (Bram Bosmans, Stephan Spoormakers en Marcel Stevens) brak de zaal finaal af met al hun aanstekelijke medleys. En gelukkig hebben we de beelden nog! Dus pak die Keiebijtersdas en zwaai mee met Hil Helmond Zingt-klassiekers!

Lees meer

Hil Helmond Bakt...met gertie!

Gertie Vogels, carnavalsbloed stroomt door haar aderen. Het hele gezin Vogels is Keiebijter in hart en nieren! Als trainster van de Parels der Keiebijters zorgt ze ervoor dat de dansmariekes ieder jaar klaargestoomd worden voor een nieuw seizoen. In haar vrije tijd is Gertie vaak te vinden in de keuken. Ze bakt taarten, macarons, koekjes, en nog veel meer lekkers. Speciaal voor jou heeft Gertie deze heerlijke Keiebijterstaart gemaakt en deelt ze graag het recept zodat je tijdens de carnaval lekker kunt bakken! 

Wij zijn erg benieuwd naar het resultaat! Tag de Keiebijters op Facebook, Instagram, Twitter of TikTok en we reposten je bericht. Alle Helmonders klaar? Bakken maar!

Keiebijterstaart met Butske

Benodigdheden

  • Keiebijtersdas en eventuele mursjendais
  • Tekst van het Keiebijterslied. *De muziek vind je hier.
  • Lekker koud biertje
  • Carnavalsmuziek 
  • Goeie zin
  • Confetti en serpentines

En verder: 

  • Bakvorm (20 cm)
  • Mixer
  • Grote kom
  • Steelpannetje

Biscuit

  • 3,5 ei
  • 100 gr suiker 
  • snufje zout 
  • 100 gr bloem 

Ben je geen Robèrt of heb je weinig tijd? Kies dan bijvoorbeeld voor de luchtige biscuitmix van Dr. Oetker. 

Stap 1:

Draag, zoals bij elke gelegenheid van de Keiebijters, je Keiebijtersdas. 
Bekleed vervolgens de bodem van de bakvorm met bakpapier en vet deze in. 

  • Doe de eieren met de suiker en zout in een kom.
  • Klop de eieren en de suiker door elkaar. 

Stap 2: 

Meng dan de bloem met het mengsel tot er geen klontjes meer te zien zijn. 

Stap 3:
Heb je thuis nog mursjendais? (Denk aan zonnebril, bretels, keycord, maar ook een bolhoedje van je opa of oma mag) Dan is dit het moment om deze op te doen!
Het beslag is klaar om verder te verwerken. 

  • Giet het beslag in een ingevette bakvorm. 
  • Laat het niet te lang staan, anders kan het beslag weer inzakken. 

Stap 4:

Bak het biscuit op 180 °C voor zo’n 25 tot 30 minuten. Terwijl je wacht, zing je het Keiebijterslied enkele keren. *De tekst vind je hier. De muziek vind je hier. 

Het biscuit is gaar als je zachtjes op het oppervlak drukt en deze terug veert.

De vulling

Een taart kun je maken met heel veel verschillende vullingen. Een eenvoudige en lekkere vulling is banketbakkersroom. Ook hier kun je weer kiezen voor gemak met de kant-en-klare mix voor banketbakkersroom van Dr. Oetker uit de supermarkt. Echter, ik maak alles zelf en persoonlijk vind ik dat veel lekkerder dan uit een pakje!

Benodigdheden

  • 500 ml melk
  • 1 vanillestokje
  • 100 gr suiker
  • 2 eidooiers
  • 45 gr maïzena

Stap 1:
Versier de keuken met confetti en serpentines. Let wel een beetje op dat er niet al te veel confetti in het beslag komt. 

  • Uitgepolonaist? Giet dan 450 ml melk in een pan. 
  • Snijd het vanillestokje met een scherp mesje open en schraap het merg eruit. 
  • Voeg zowel de peul als het merg toe aan de melk en breng alles aan de kook.

Stap 2: 

  • Doe dan de overige melk met de suiker en de eidooiers in een kom en klop dit goed door elkaar. 
  • Klop als laatste de maïzena erdoor en maak er een mooi glad papje van.

Stap 3:

Voor de sfeer zet je een gezellig carnavalsmuziekje aan. De polonaise mag je lopen, maar alleen met mensen uit hetzelfde huishouden! Máárrr, wa saai!

  • Verwijder als de melk kookt het vanillestokje. 
  • Giet al roerend de helft van de hete melk op het suikermengsel. Roer het goed door.
  • Giet dit mengsel vervolgens bij de melk in de pan en breng alles onder voortdurend roeren aan de kook.

Stap 4:

Om er een beetje in te komen, mag je alvast een heerlijk pilsje drinken.
*Disclaimer: Dit is niet verplicht en bij te veel genuttigde pilsjes stellen De Keiebijters zich op geen enkele manier verantwoordelijk voor het mislukken van de taart. 

  • Het mengsel zal gaan binden en dikker worden. Blijf de hele tijd roeren. 
  • Laat het mengsel 1 tot 2 minuten zachtjes doorkoken.

Stap 5:

  • Giet de banketbakkersroom in een lage platte schaal (koelt sneller af) en dek deze af met plasticfolie. (Dit zorgt ervoor dat er geen velletje op de banketbakkersroom komt)

Stap 6:

  • Laat de room eerst wat afkoelen op het aanrecht.
  • Zet de kom daarna tot gebruik in de koelkast. 
  • Ondertussen heb je mooi even de tijd om wat te zingen, onze favoriet is “Er staat een taart in de gang!”. Hos tegelijkertijd mee. Naar links! Naar rechts! 
  • Klop het geheel voor gebruik kort door tot een gladde en romige banketbakkersroom.

De taart vullen

  • Snijd de taart doormidden met een groot broodmes. Als je 2 lagen wilt, snijd dan de taart 2 keer door. 
  • Smeer op de onderste biscuit een laag je banketbakkersroom. Leg de volgende laag precies gelijk op de onderste laag en bedek ook deze met een laagje banketbakkersroom.
  • Leg de bovenste laag er bovenop, je taart is nu gevuld. Tijd om af te smeren! 

De buitenkant

  • Smeer de buitenkant af met een dun laagje botercrème. 
  • Meng hiervoor 100 gram roomboter met 100 gram poedersuiker tot een romig geheel. Voeg rode kleurstof toe voor een vrolijk resultaat. (Heb je te weinig? Meng dan nog een keer boter met poedersuiker in de verhouding 1:1)
  • Breng met een spatel of een paletmes de botercrème op de zijkant van de taart aan en smeer deze zo netjes mogelijk af. 
  • Probeer dit zo dun mogelijk op te zetten.

De kers op de taart: Butske! 

  • Maak met beige fondant het hoofd van Butske. Daarna met zwart de haren en laat dan het hoofd een beetje uitharden. 
  • Maak vervolgens de schoenen en benen en steek hierin een coctailprikker. Laat ook de benen een beetje uitharden. 
  • Aan het lijfje bevestig je de armen en steek het lijfje op de benen. Plaats nu ook het hoofd van Butske op het lijfje. 
  • Als allerlaatste vorm je met de 6 Keiebijterskleuren blauw, rood, wit, groen, geel en zwart dunne sliertjes. Deze leg je naast elkaar en rol ze met een deegroller voorzichtig plat. Ze zullen nu vastplakken en een das vormen. 
  • Voor de franjes gebruik je een klein rolletje zwart, ook dat druk je plat en snijd je in zodat er franjes ontstaan. Bevestig dit aan de das en klaar! Wat je overhoudt van de das, kun je over de taart draperen. 
  • Werk de taart feestelijk af met gekleurde hagel confetti en nou die hèndjes de lucht in!

Máárrr, wa lekker!

Lees meer

Jubileum Ao-Kanters

Máárr.. wan zeunt.! Geen jubileumfeest C.V. de Ao-Kanters ’66

Al 55 jaar een begrip in Helmond, carnavalsvereniging de Ao-Kanters. Een bomvol programma met vele feestelijk activiteiten stond op de planning. Niet getreurd, want de Ao-Kanters verzetten alle festiviteiten naar volgende jaar! Máárr.. wa fijn.!

Klinkers & KKH

Zing mee vanuit de huiskamer!

Zondag 2 februari 2020 trilde Zaal Traverse ouderwets op de grondvesten tijdens Hil Helmond Zingt. Harmonie Excelsior uit Gemert warmde samen met het koor Koskoier de zaal op. Voorzangers Bart Abels en Theo Smits deden daar nog een schepje bovenop. Voordat ‘One, two trio’ de zaal mocht vermaken bestormden ook diverse Helmondse carnavalskrakers het podium: Wai, Wiesdehnaw en De Knallers lieten het publiek de kelen smeren.

Gelegenheidsformatie de Crazy Piano Men (Bram Bosmans, Stephan Spoormakers en Marcel Stevens) brak de zaal finaal af met al hun aanstekelijke medleys. En gelukkig hebben we de beelden nog! Dus pak die Keiebijtersdas en zwaai mee met Hil Helmond Zingt-klassiekers!

Lees meer

Optocht

De Bakelse ‘Kwintetta’s’ zorgen voor prachtige creaties tijdens de optocht

Een kwintet is een formatie van 5 muzikanten en de kwintetta’s zijn 5 gezellige ‘tetterende’ dames uit Bakel die al 3 jaar op rij voor een prachtige uitgedoste en unieke verschijning zorgen tijdens de Helmondse optocht. Een verschijning waarmee ze al 3 keer de tweede prijs hebben gewonnen en zelfs een keer ‘D’n Oitskieter’. Maar helaas is ook bij hen dit jaar de naai- en zaagmachine stilgevallen.

 

Het idee voor het jaar daarna wordt al geboren tijdens het traditionele etentje bij de Italiaan na de prijsuitreiking van de optocht. Hier wordt het vlak daarvoor opgehaalde prijzengeld meteen goed besteed. Marloes: ‘We gaan altijd voor iets heel eenvoudigs, maar het wordt iedere keer weer vrij ingewikkeld. Zoals die keer dat we op stelten de optochtroute trotseerden. Het waaide toen ook nog heel hard, maar gelukkig ging het goed. We wonnen hiermee ‘D’n Oitskieter’ en daar zijn we erg trots op. We skoten er letterlijk en figuurlijk uit. Dit beeldje hebben we een plaats gegeven in een gouden lantaarn en gaat tijdens iedere optocht mee.’

 

‘De dag van de optocht heeft een vast ritme’, vertelt Marloes. ‘Naast koffie met taart beginnen we natuurlijk met borrels om onszelf moed in te drinken, we schminken elkaar en vertrekken ruim op tijd naar Helmond. We kleden ons altijd om in de parkeergarage van het ziekenhuis. We hebben zelfs een eigen persfotograaf die van het begin tot het einde, of nou ja tot na de optocht 😉, met ons meeloopt en ons op de gevoelige plaat vastlegt. Het lopen van de Helmondse optocht is altijd een groot feest en de reacties zijn superleuk. Na de optocht komen onze mannen alle attributen ophalen, zodat wij tot in de late uurtjes door kunnen feesten. De dag erna volgen we een soortgelijk ritme, want dan doen we mee met de Bakelse optocht. Deze lopen we alleen altijd met een klein katertje.’

Marloes: ‘We missen nu natuurlijk de gezellige brainstorm- en knutselavonden.’ Avonden waar het ‘tettergehalte’ ongetwijfeld hoog is. ‘Helaas dit jaar dus niet en daar balen we enorm van. We hadden al een idee, maar dat bewaren we voor 2022.’

Top 11 Carnavalskrakers

De naam van prins Briek verdwijnt altijd in de koker vergezeld van een gezellige carnavalskrakerverkiezing. 

Wij zetten heel graag de 11 winnaars van de afgelopen jaren op een rijtje!

0
Huisordes omgehangen
0
Brieken geweest
0
Helmunten gedrukt
0
Kaarten verkocht

TikTok

Dans mee vanuit huis!

Er zijn een paar dagen per jaar waarop je verkleed als Giraffe de polonaise kan lopen en er niemand is die zegt: Dat is raar.. Tijdens Carnaval mogen we allemaal even gek doen, en dat is wat het leuk zo maakt. We hebben daarom een aantal Tiktok video’s gemaakt met dansjes op bekende carnavalsnummers en het leuke is: jij kan ook meedoen! Sterker nog: Hoe meer en hoe gekker hoe beter! 

Laat zien hoe jij er een feestje van maakt thuis met #keiebijters, en zorg ervoor dat we je video kunnen downloaden. Wie weet delen wij jouw video dan op ons kanaal!

Link naar account keiebijters:
https://www.tiktok.com/@keiebijters?lang=nl-NL

Lees meer

Keiebijters Horoscoop

As sterre an d’n Himmel. Zoveul van die Coronabûllekes hangen er in de lucht deez daag. Gin man op stroat, gin vrouw bai d’n Hema, kauw nattig donker weer, ginne carnaval. Ge vuult oeweijge toch as unne knarrie in un vuggelkuskoike! Un joar zonder stroise prins die mi un grauwt smoewlwèrrik heil de stad oit de lock-down halt um carnaval te viere. Ge zot er bekant gek van worre, toch! Tijd um Keistrologe Sjaan oit d’n Drietip te vroage hoe wai 2021 durkomme, zonder Prins, zonder kabinet en zonder confetti op stroat. Wa stitter in de sterre geskrivve over d’n Hellemonder in unnen crisistijd die-tie van zelèève nog nie hi meegemakt?

De Skut
(Boogschutter 23 november t/m 21 december)
Noa de Corona begint unnen neien tijd en durvur makte gai nei plannen. Doe dè zurrugvuldig dan hedde gai de miste kans van slááge. Makt un skema, dan hoefde nodderhand nie wir opneijt te beginne. En leg de lat nie te hog um te vurkomme dède gai moet afheuke. Want dè s seund. Ja, nie dan?

Sjaan oit d’n Drietip
(Keistrologe)

De Skut
(Boogschutter 23 november t/m 21 december)
Noa de Corona begint unnen neien tijd en durvur makte gai nei plannen. Doe dè zurrugvuldig dan hedde gai de miste kans van slááge. Makt un skema, dan hoefde nodderhand nie wir opneijt te beginne. En leg de lat nie te hog um te vurkomme dède gai moet afheuke. Want dè s seund. Ja, nie dan?

Sjaan oit d’n Drietip
(Keistrologe)

Toimeltak
(Weegschaal 23 september t/m 22 oktober)
As er dur iets of iemus of onverskillig wa oew humeur wurdt verpest, dan moette dè zeker nie te laang tollereejre. Rapt oeweijge bai mekare en prôt oeweijge moed in. Allein mi un positieve instelling zalde tot nei inzichten komme over oeweige en iederein en alles roondelum oe.

D’n Angestokte
(Stier 21 april t/m 20 mei)
Normaal gesproke trekte gai oeweijge nie zoveul an van wa un ander d’r van vingt, wonnie? Gai neijt oeweijge noat. Mar in dizzen tijd bende gai doar ovvergevúulig vur. Goa nie mee in d’n anval. Bedenkt oeweige: ze hebben ut beste mi oe vur. Denk úrst noa en dan mag ut naawlukke dètter nog oververhitte reacties komme!

Allie&Gallie
(Tweelingen 21 mei t/m 21 juni)
Gebroik d’n kommenden tijd um de familiebanden an te haale en/of te versterke dur mekaar wa dikker te bellen en/of wa dikker te zien. Vat d’n tijd, hostige klauwt! Ge hoeft mekaar d’n deur nie plat te lauwpe. Mar wète watter spult is vur alle partije goewd.

Neteknipper
(Kreeft 22 juni t/m 22 juli)
Ut liefst zoade gai oew koffers vatte en noar iets wèrrums vertrekke, mar dè zit er nâw nie in. An ut weer kande gai niks verandere, mar an oew stemming wel, dur positief te denke. Ginne noijighaid mar alles mi nu lach. Straks dan gi de zon ôk vur jou wir skeine.

Oitzoiger
(Schorpioen 23 oktober t/m 22 november)
Gai bent dol op verrassingen, mar nie as ze an oew portefúllie komme. Durrum is ut zaak oew financiën better bai te hauwe. D’r kanne zich alt onverwachte oitgave vurdoen, mar asde gai zoiniger béént (en des nogal hendig dees daag), dan kande dè better opvange en blie de skorstein rauwke!

D’n Ongedôpte
(Waterman 21 januari t/m 19 februari)
Fibberewarrie zonder Prins vuult as un pilske zonder kroeg. ’t Blie bier, mar ’t smakt toch anders. In 2021 madde gai durrum wa de liefde betreft wel wa meier perbeere. Of ge al un durske of unne mens het of niet, gèf gerust toe an oeweijge gevuules. Ge hoeft oeweijge nerrunt nie vur te skame. Allein unnen optocht maken is ôk un fisje!

Grôtsmoewl
(Leeuw 23 juli t/m 23 augustus)
Vur single Grôtsmoewle: al snak de gai noar unne vrijer, geniet ôk van ut lèève wa ge naw het. De liefde kumt heus nog wel vurbai. Gebonden Grôtsmoewle moete us écht mi hullie vrouw of hullieje mens goan proate um de relatie noar un hoger plan te tille.

Stinpoist
(Steenbok 22 december – 20 januari)
Un Stinpoist vuult harder as un coronabölleke. As Hellemonds keike ketste gai corona van oe af. De Stinpoist zal di joar dus d’n oorlog wel winne. Gai hoeft snaags nie wakker te ligge en smèrregus ginne kopping te hebbe. Makte gai tois mar gerust oeweige carnaval. Mi goei en nie teveul volluk over de vloer en nie te wainig bier in hois. Vroag die gehaide tes mi durre mens bai jallie oit de buurt vur un fisje bai jellie op de plats! Loat oeweijge mar zien en heure, trekt oewe kwèèk mar ope en verlies oeweijge in de klurre van de carnaval.

Vringijzer
(Ram 21 maart t/m 20 april)
As de gai vingt dè oew relatie wa mèr peper kan gebroike, proat er dan over! Ja, doar hoefde nie getreje over te zing, ut kan oe helpe. En miskien vingt jellie vrouw de ôk wel! Trek d’r us an durre skolluk, goa samen zitte en proat er nie nèève. In een openhartig gesprek kenne dan de wederzijdse wense de revue pesseren, woarnoa ut liefdesvuur wir kan worre angewakkert!

Sibbedeeske

(Maagd 24 augustus t/m 22 september)

Al madde gai de deur nie oit, tis naw toch echt tijd um mèèr andacht te gève an oewe creatieve kant. Allein al um nie dun hulle tijd in oewe kop bizzig te zing. Tèkene , kleie, skildere, ut mâkt nie oit wadde allemaol oitfret…  Ieder ut zeen! Gai wit zelluf wel worde van hauwt en wordède gai hullemoal zen van wordt. Wonnie, sibbedeeske?!

D’n Bukkum
(Vissen 20 februari t/m 20 maart)
Bende gai al langer van plan um zoiniger te goan lève? Wa let oe, um doar dees tijd eindelijk us vur te goan zurrugge? Wa let oe um dè naw us unne keier in de praktijk te brengen? Dor is ut naw d’n perfecte tijd vur. Gai viet er nogal us ein, mar doar kriede dees daag ginne kans mir vur! Heil de stad is dicht, dus gai kant er gin platte witte mir op d’n toog nerflatse. En de skèèlt jouw veul cente!

Club van 1000 maakt het mogelijk!

Dit jaar bruist het Helmondse stadscarnaval niet zoals anders, maar volgend jaar bouwen we een feest als nooit tevoren!

Onze leden van de Club van 1000 maken dit  Helmondse stadscarnaval mogelijk en zijn daarmee erg belangrijk voor de Keiebijters.

Lid worden?
Draag jij het Helmondse carnaval een warm hart toe? Dan word je natuurlijk lid van de Club van 1000 der Keiebijters zodat we volgend jaar het stadscarnaval weer samen kunnen vieren. Je profiteert daarmee van een aantal privileges. Eén heel belangrijk privilege is dat je voortaan vooraan staat in de rij van de digitale kaartverkoop voor evenementen van de Keiebijters. Jij kunt dus als eerste kaartjes bemachtigen voor populaire evenementen als de Grand Finale du KeieKlets en de Keijologische Hogeskool. Bovendien ontvang je jaarlijks het strijkembleem van de huisorde.

 LeeftijdJaarcontributie
Kiezelkeikes0 t/m 11 jaar€ 7,50
Zwerfkeikes12 t/m 17 jaar€ 10,-
Zwerfkeien18 t/m 24 jaar€ 15,-
Keiebijters>24 jaar€ 55,-

Lid worden van de Club van 1000 der Keiebijters? Klik HIER voor de privileges en om je aan te melden.

Lees meer